Bármely szektorban szükség lehet diákmunkaerőre

A felsőoktatásban tanulók szakmai kihívásokra és gyakornoki pozíciókra vágynak.

Továbbra is töretlen a diákmunka iránti érdeklődés, sőt, idén jóval korábban elindultak az előjelentkezések a nyári szezonra, mint tavaly. A vállalatok a fokozódó munkaerőhiányt diákmunkaerővel próbálják enyhíteni, így mára szinte nincs olyan szegmens, ahova ne tudnának tanulókat integrálni.

Változatlanul dübörög a diákmunka piaca Magyarországon, ráadásul idén jóval korábban elindult a szezonra való felkészülés, mint a tavalyi évben. Májustól már intenzíven érdeklődnek a diákok és a megbízók egyaránt, ami általában júliusban tetőzik, majd augusztus végére fokozatosan lecseng.

Bármely szektorban szükség lehet diákmunkaerőre

„A kereset és a kínálat három részre tagolja az országot: nyugaton, főleg a Balaton térségében nagyobb a diákmunka iránti igény, mint az érdeklődés, míg keleten épp ennek az ellenkezője tapasztalható, ezekben a régiókban ugyanis a dolgozni vágyó diákok száma meghaladja az elérhető lehetőségek mennyiségét. Budapesten és az agglomerációjában továbbra is töretlen a diákmunkák népszerűsége, sőt, a tanulók többsége a nyári szünidőt is a fővárosban tölti a magas kereseti lehetőségek és a sokrétű kínálatnak köszönhetően.” – Papp Tamás, a Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetője

A kereskedelemben, a vendéglátásban és a turizmusban működő partnereinknél tapasztalunk fokozódó igényt a diákok foglalkoztatására. A jelentkezőket pedig két csoportra lehet osztani. A 18 év alattiak azokat a munkákat részesítik előnyben, amikhez nem szükséges szaktudás és tapasztalat. Az főiskolások és az egyetemisták a szakmai pályájukat előre mozdító ajánlatokat keresik. Mindezek ellenére azt látjuk, hogy egyre kevésbé számít a pozíció és a feladatkör és sokkal inkább a fizetés a döntő szempont, amikor valaki diákmunkát választ.

Minél magasabb az órabér, annál népszerűbb egy adott munka. Míg a tavalyi évben átlagosan 1450 forintos órabérért dolgoztak a Job Force-on keresztül munkát vállaló fiatalok, addig az idei évben akár 1750 Ft-ot is megkereshetnek óránként.

A diákok körében egyre kevésbé népszerűek a nehéz, alkalmi jellegű fizikai munkák. Az idei szezon slágermunkái egyértelműen a hazai fesztiválok által kínált lehetőségek lesznek, mivel az elmúlt két évben a járvány okozta leállások miatt ez a fajta szórakozás nemcsak munkaként, hanem élményként is kimaradt a diákok életéből.

Továbbra is munkaerőhiánnyal néznek szembe a hazai cégek, így a hirtelen fellépő létszámigényeiket diákmunkaerővel igyekeznek enyhíteni, hiszen még mindig ez a leggyorsabban, valamint a legköltséghatékonyabb állománybővétési lehetőség a piacon.

„Az elvárásaik tekintetében egyre rugalmasabbak partnereink, mivel egyre telítettebb a diákmunka piaca. Mára nincs olyan szegmens, ahova ne tudnánk diákmunkaerőt integrálni, ezért a vállalatok igyekeznek versenyképes lehetőségeket kínálni a diákok számára.” – Papp Tamás

További munkaerőpiaci tartalmakért látogass el a Work Force weboldalára is!